nisam reko nista, iako se ovaj grad raspada on je moj i ja ga volim, smijem se na tu tezu o cistom istarskom umagu, to je floskula u najboljoj benxovoj maniri......
malo povjesti tipa br.1 iz alan forda da svi malo zacorite i recete da sam dosadan:
zapadna obala istre je bila (kao i cijela u ostalom) do sredine 50-tih totalno demografski ociscena, talijanizacija i prijetoga austrizacija istre (u biti taljansko pozivanje na istu kao drevni teritorij mogu prozivati samo na temelju rimskog carstva sto je smjesno) i kasnije etnicko ciscenje druga tita je dovelo do situacije da je u jednoj puli koja je tada imala 40-ak tisuca ljudi (kao i split!!!) dosla na 3000!!!!tako je bilo sa vecinom svih primorskih gradova u istri, i onda su se vrle vlasti sjetile negdje pocetkom 50-tih mamit bivse vojnike iz brigada koje su tamo ratovale da nasele po boljim uvjetima nego sto je bilo u ostatku jugovine (od tud sekul i rosso u umagu npr.) te intelektualce kojima je obecana 24 puta veca placa nego gdjegod drugdje radili, i naravno trajalo je ravnih 2 mjeseca.....i tako se istra pocela puniti...
umag je prvu inekciju stanovnistva dobio 50-tih razvojacenim pripadnicima 2.dalmatinske, nesto slavonaca i jako puno ljudi iz sibenika i okolice (nije travan stvorio intercomerce
)
drugi val je bio dugorocniji i bio je vezan uz relativno ogromnu vojarnu iz koje se opancari nisu htjeli vracati u vukojebine i ostajali su ovdje pretezito su u pitanju bile svete krave odnosno srbi
treci val je donio izvjesni suljo poznati filantrop koji je kao vojnik ostao, pametnim radom uspio i dovodeci iskljucivo svoje u ono vrijeme bratstva i jedinstva, to je bilo zlatnih 80-tih....
4.val su upotpunili vukovarci, krvozedni zadrani i izbjeglice iz bosne......
nazalost podataka o umagu se mogu naci po tom pitanju na kapaljku ali recimo sredinom 80-tih tute je zivilo u gradu oko 3500 dusa , najvjerojatnije je da je autohtonih bilo vec tada manje od 30%
srednjovjekovni umg prepustam za jednu drugu priliku jer je puno zanimljivij ko tema